Tørreladen ved Klostermølle

Historien i naturen

Foto: Destination Kystlandet

Selvom naturen går sin tålmodige gang, har historien sat sig dybe spor i Kystlandets natur. 

Her er en guide til historiske seværdigheder, der med naturen som kulisse fortæller om et Danmark, som var en gang - fra stenalderen og frem til 1973, hvor Klostermøllen ved Mossø malede for sidste gang.

Historiske seværdigheder i naturen

Liste
Kort

Hvad dæmningen gemte - Den Genfundne Bro

Med sin naturskønne beliggenhed ved Gudenåen er Den Genfundne Bro både en enestående naturoplevelse og et stykke fascinerende kulturhistorie. Broen lå det meste af et århundrede dækket under en dæmning, men kom til ære og værdighed igen i 2014, hvor den blev gravet fri samtidig med at Gudenåens oprindelige forløb blev genskabt under den flotte røde bro.

Klostermølle - fra kloster til papirmølle

Med en broget historie som benedikterkloster i 1500-tallet og senere papirmølle, der snurrede helt frem til 1973, oser Klostermølle af historie. Blandt de smukt beliggende bygninger ved Mossø og Gudenåen er den gamle Tørrelade, der er Danmarks længste træbygning og nu også fungerer som fugletårn. Apropos fugle så kan hele området også indtages i fugleperspektiv fra den nærliggende Sukkertoppen, hvorfra der er enestående udsigt.

Gravhøje på Slaggård Banke
Foto: Destination Kystlandet

Gravhøjene ved Slaggård Banke

Ved det smukke og kuperede Slaggård Banke nordvest for Horsens ligger en af Danmarks mest imponerede grupper af gravhøje. De mange gravhøje giver området et meget karakteristisk udseende, og den højeste af højene måler hele 109 meter over havet og er således blandt Danmarks højeste punkter. Gravhøjene på Slaggård Banke er enkeltmandsgrave, som blev opført for at hylde højtstående personer. Gravhøjene kan med fordel opleves på en gåtur på de områdets trampestier, der på kort tid sender dig forbi hele 20 gravhøje.

Danmarks første vandland ved Gudenåens udspring

Med kun få hundrede meters mellemrum udspringer Gudenåen og Skjern Å, der er henholdsvis Danmarks længste og Danmarks vandrigeste å, ved Tinnet Krat. Den vandrige undergrund er naturligvis blevet udnyttet af driftige folk og området har således lagt jord – og vand – til Danmarks første vandland. Det første bassin fra 1920 var godt nok bygget som vandtrug til kvæg, men områdets børn tog bassinet til sig. I 1938 blev der tilføjet yderligere bassiner og stedet åbnede officielt som vandland. I dag kan man stadig se fundamentet til bassinerne i det smukke område, der har udgjort en spektakulær kulisse for de badende.

Vikingsskibssætningen Kalvestenene på Hjarnø

Hjarnø er ifølge Saxo opkaldt efter sagnkongen Hjarne, der som følge af stridigheder med kongemagten søgte tilflugt på den lille ø i Horsens Ford. Hjarne blev senere dræbt på øen, og overleveringerne fortæller, at han blev højsat med sin hær netop ved Kalvestenene. Det er næppe kong Hjarne, der ligger begravet her, men skibssætningerne er gravmonumenter for de mægtige mænd og kvinder, som herskede over øen og nok så vigtigt også over indsejlingen til Horsens Fjord. Kalvestenene kan nås via den afmærkede sti, der løber langs sydsiden af Hjarnø.

Kanon ved Skanserne
Foto: Destination Kystlandet

Den sidste skanse for Horsens Fjord

Den lille havneby Snaptun har ikke altid været så fredelig og gæstfri, som den er dag. Under de mange krige mellem 15-1800 udgjorde Snaptun nemlig den sidste skanse for indsejlingen til Horsens Fjord og dermed spillede Snaptun en afgørende rolle i beskyttelsen af den driftige handelsby Horsens i bunden af Fjorden. Kyststrækningen bærer stadig præg af sin gamle funktion, og du møder bl.a. to gamle kanoner, der markerer den såkaldte Svenskeskanse. De to kanoner er dog ikke originale, men stammer fra et skibsforlis i 1787. Skanserne kan opleves på en kortere rundtur ved Snaptun omkring havnen, kysten og Tønballe Skov og indgår også i den populære vandrerute Kyststien Snaptun-Juelsminde.

Kurvejene ved Vejlefjord
Foto: Hotel Vejlefjord

Kurvejene ved Hotel Vejlefjord

Den 1. marts i år 1900 åbnede Vejlefjord Sanatorium, der var det første Danske sanatorium for brystsyge. Frisk luft og motion var en vigtig del af behandlingen, og til det formål anlagde man en række mindre vandrerute i det smukke og kuperede landskab ned til Vejle Fjord. De såkaldte Kurveje kan opleves den dag i dag, og undervejs støder du på masser af små historiske seværdigheder. På Kurvejene er der opsat 20 bænke med citater, som du kan tygge på, mens du nyder de enestående omgivelser.

Bjørnegrotten og Rathlousdal – Rathlousdal Skov

En gang raserede en flok russiske bjørne i Rathlousdal skov ved Odder. De var heldigvis forsvarligt lukket inde i en bjørnegrotte, hvor de udgjorde hovedattraktionen i den dyrepark, som den farverige godsejer Emil von Holstein-Rathlou åbnede i 1878. I dag er dyreparken for længst en saga blot, men den gamle bjørnegrotte kan stadig opleves og vækker i særlig grad fantasien hos de yngste.

Jættestuen Grønhøj ved Bygholm Sø i Horsens
Foto: Destination Kystlandet

Jættestuen Grønhøj ved Bygholm Sø

På sydsiden af den smukke Bygholm Sø ved Horsens ligger jættestuen Grønhøj. Grønhøj har været brugt flere gange gennem mange hundrede år og man har fundet genstande der kan dateres fra ca. år 3200 f.kr. og frem til ca. 2400 -1800 f.kr. Det har været et omfattende arbejde at bygge jættestuen med sten, der vejer op til 20 tons, og det imponerende murerarbejde har krævet meget stor præcision. Man mærker uundgåeligt historiens vingesus, når man træder ind i den lavloftede gravhøj, der blev skabt for mere end 5000 år siden.

Læs mere

Stagsevold - den gamle røverborg i Staksrode Skov

I den smukke Staksrode Skov ligger borgruinen Stagesvold. Ifølge overleveringerne fungerede Stagsevold i middelalderen som tilholdssted for røverbander, der her i ro og mag kunne gøre byttet op efter deres plyndringer af skibe i Lillebælt. I dag kan du bl.a. opleve den gamle voldgrav og fundamentet til den gamle borg. Stagsevold kan i dag kun opleves til fods via en 2,4 km. lang rundtur med start ved Stenhøj Strand.