Åkjær Gods
Åkjær Gods er en af Jyllands største herregårde, placeret i den frodige landbrugsjord mellem Horsens og Odder. Hovedgården er lukket for offentligheden, men ligger i et naturskønt område, som er et besøg værd.
En af Jyllands største herregårde
Åkjær Gods, beliggende mellem Hundslund og Søvind på nordsiden af Horsens Fjord, er en smuk hovedgård med en spændende historie, der har sat store præg på det landbrugsprægede område omkring Odder. Bygningen er lukket for offentligheden, men kører du forbi gården, kan du fornemme storheden ved den flotte hvidkalkede bidingværksgård og de karakteristiske gule staldbygninger.
Dyk ned i Åkjær Gods’ historie
Åkjær Gods har en historie, som strækker sig helt tilbage til 1300-tallet. Før 1340 hørte Godset under den holstenske ridder Markvad Rostrup, som var foged på Skanderborg Slot. Senere blev det solgt til Århus Bispestol, og under Reformationen kom Åkjær Slot i kronens eje under Skanderborg Slot i perioden 1548-1660. Efter tabene af Skåne fik arvingerne efter rigsdrost Joachim Gersdorff i 1661 tildelt Åkjær som erstatning for tabt jord i Skåne. Ved hans død, deltes godset mellem tre af hans børn. Margrethe Gersdorff oprettede kort efter Gersdorffslund og Rathlousdal - Gersdorff har derfor sat markante aftryk på herregårdene omkring Odder.
I dag ejes Åkjær af Johan Koed-Jørgensen, der driver land- og skovbrug fra godset, der dækker et 16,4 kvadratkilometer stort område.
Arkitekturen på godset
Åkjær Gods kan ses tydeligt fra hovedvejen mellem Horsens og Odder.
Hovedbygningen er trefløjet med velholdt hvidt og rødt bindingsværk. Dertil kommer også to avlsbygninger og en markant forpagterbolig. Godset ejer desuden adskillige andre bygninger i lokalområdet omkring Amstrup og Hundslund.
En af disse er den arkitektonisk særprægede Uldrupgården, som blev opført i starten af 1800-tallet til fårehold. Det særegne ved gården er, at den er bygget af holstenske arkitekter og er den eneste af sin art i Danmark med et bemærkelsesværdigt stråtag, som går næsten ned til jorden.
Udforsk naturen
Umiddelbart syd for herregården ligger det kuperede skovområde ved Sondrup Plantage og Uldrup Bakker. Skovarealet har mange vandrestier og flere udsigtspunkter med kig over Horsens Fjord, som egner sig perfekt til vandreture. Det særdeles bakkede landskab, gør det til et af de mest interessante skovområder i Østjylland.
Lær mere om herregårdshistorien
Herregårdene på Odder-egnen har sat store præg på området – herunder landskab, natur, kultur og levevis. På Odder Museum kan du lære mere om herregårdene og de interessante adelige karakterer, der har været godsejere gennem tiden.