©  Foto:

Banestien Horsens - Odder

Tag på vandretur i den skønne natur mellem de to østjyske stationsbyer. Gå gennem skovene langs Horsens Fjord og udforsk de små landsbyer gennem små stier i landbrugslandskabet. Banestien Horsens-Odder byder på varieret landskab og store naturoplevelser.

På vandring gennem natur og kulturhistorie

Frem til 1967 gik der tog mellem Horsens og Odder med stop i de mange små landsbyer, der præger området mellem de to byer. Mange af stationsbygningerne står endnu, og du kan møde dem på din vej, når du vandrer på den 36,3 kilometer lange rute. Størstedelen af turen går du på stier og grusveje gennem naturen med smutture gennem landsbyerne på vejen. Turen er meget varieret og byder på byer, landsbyer, skove, hyggelige stier gennem landbrugsområder og moseområder. Via informationstavler undervejs får du fortalt historier om naturen og de historiske bygninger, der er eller har været langs ruten.

 

Horsens: Gå langs en af landets smukkeste fjorde

Horsens var i sin tid en stor industriby, og med industrialiseringen kom et stort behov for jernbaner, der kunne fragte varer og folk til og fra områdets oplandsbyer. En af disse gik nord om Horsens Fjord mod øst til Odder.

Fra rutens start ved Banegården kommer du gennem byens livlige centrum og videre forbi den gamle havn, der i disse år er under stor forvandling fra industri til attraktivt bolig- og opholdsområde. Videre mod øst kommer du forbi flere steder og strækninger i byen med smuk udsigt over Horsens Fjord. Når du forlader byen, følger stien fjorden gennem de smukke skove ved Stensballe.

 

Landsbyerne: Landbrugs-Danmark når det er smukkest

Når du forlader skovene ved Stensballe, skifter landskabet, og du kommer nu ud i et område, der i århundreder har været præget af landbrug. Her bliver du ad stisystemer, grusveje og trampestier ført rundt mellem de hyggelige gamle landsbyer, der tidligere udgjorde stop på turen til Odder. Turen gennem Haldrup, Søvind, Hundslund og Ørting går gennem bølgende landskab i en egn fyldt med herregårde, som har været med til at forme området.

Efter Ørting skifter landskabet igen, og du fortsætter gennem vådområderne Ørting- og Randlev Mose. Resten af vejen følger du Vejlskoven ind mod turens målby.

 

Odder: Danmarks største landsby

Når du ankommer til Odder, kan du gå en tur i den hyggelige bymidte, der byder på mange butikker og spændende spisesteder.
Den dag i dag er Odder stadig stationsby med togafgange til Aarhus. Det er netop her ved stationen, at ruten slutter.

 

Bussen har erstattet toget ved banestien

Her fra Odder Banegård kan du tage bus 306 tilbage til Horsens. Bus 306 både starter og slutter samme sted som Banestien og kører gennem de samme byer undervejs. Hvis 36,3 kilometer er lige i overkanten, så har du derfor muligheden for at dele turen op og tage bussen tilbage. Det giver en stor grad af fleksibilitet på vandreturen.

 

Følg ruten via digitalt kort

Ruten er rigtig godt skiltet, så du ikke farer vild undervejs på turen. Du kan også følge ruten via dette digitale kort (Google Maps). 

 

Har du mod på flere vandreture?

Banestien ligger i et område, som byder på mange smukke vandreruter. Følg dette link for inspiration til andre gåture omkring Horsens og Odder