Dronning Toves runesten
Træd ind i vikingernes tid, hvor kristendommen vandt frem, og stærke skikkelser satte deres spor. Denne runesten i Sdr. Vissing Kirke blev opført af Harald Blåtands hustru, og fungerer som et vidnesbyrd om, at kongen havde sin gang i Bakkelandet, omkring tiden, da Danmark blev kristent.
Historisk attraktion i Bakkelandet
Den fredelige og naturskønne landsby Sdr. Vissing mellem Horsens og Silkeborg gemmer på en skjult, historisk perle. Det kan måske være svært at forestille sig, når man passerer byens gamle, men idylliske landsbykirke, men ikke desto mindre er det tilfældet, og når du træder ind gennem kirkens døre, bliver du mødt af hele to runesten, hvoraf den største fortæller en vigtig historie fra tiden, hvor Danmark blev kristent – og hvor Danmark blev til det forenede Danmark, vi kender i dag.
En af Danmarks vigtigste runesten
Den 2½ meter høje runesten står i Sdr. Vissing Kirkes kor, tæt på indgangen fra våbenhuset. Teksten på stenen stammer fra det yngre runealfabet, der blev benyttet i tiden omkring år 950-1000, hvor stenen blev til.
Den oversatte tekst på stenen lyder: ”Tove, Mistivis datter, Harald den Godes, Gorms søns kone, lod gøre kuml efter sin mor”. Stenen er dermed en hyldest til Harald Blåtands svigermor Mistivi, opført af hans hustru Tove.
Harald Blåtand’s ægteskab med Tove er udelukkende kendt fra stenen i Sdr. Vissing og er en klar indikation på kongens tilstedeværelse i området.
Stenene har ikke altid stået i kirken, men har formentlig været opstillet på toppen af gravhøje i området, hvor kirken i dag ligger.
Hvem er Dronning Tove?
Vikingekongen Harald Blåtands betydning for Danmarks historie er kendt for de fleste. Han forenede Danmark i et samlet kongerige, han gjorde Danmark kristent og han forenede Danmark med Norge. Det må siges at være et pænt CV.
Tove derimod er ikke så kendt i Danmarks historie. Hun var datter af Mistivoj, lederen af en slavisk stamme ved navn obotritterne, som på den tid var en af Danmarks nærmeste naboer mod syd. De regerede området, der i dag hedder Mecklenburg. Hun er med andre ord en vendisk prinsesse, og hendes ægteskab med Harald Blåtand var med al sandsynlighed en form for politisk alliance for at sikre stabilitet mellem de to naboer.
Hvorfor står stenen i Sdr. Vissing?
Danmark blev på den tid ledet fra Jelling. Her står Harald Blåtands meget kendte runesten til minde om hans forældre. Der er en vis forbindelse mellem de to sten, men hvor stenen i Jelling er verdensarv, er runestenen i Sdr. Vissing noget mindre kendt. Der er ikke særlig langt fra Jelling til Sdr. Vissing, og kongens virke kan generelt spores i en vis radius fra Jelling i Jylland. I området omkring Sdr. Vissing er der flere spor efter kristendommens udbredelse i Danmark. Der er bl.a. blevet opført et stort antal klostre i området, og på toppen af Sukkertoppen har der været et forsvarsværk, som kunne beskytte klostrene.
Ved Horsens står Tamdrup Kirke, hvor legenden fortæller, at Harald Blåtand traf beslutningen om, at Danmark skulle være kristent.
Der er med andre ord mulighed for at sammensætte en spændende historisk tur i området med fokus på Harald Blåtand.
Vil du besøge Sdr. Vissing Kirke?
Sdr. Vissing Kirke er åben for besøgende i dagtimerne. Her kan du også se den anden runesten (Tokes runesten), der tidligere har været benyttet rituelt som skålsten for mere end 3000 år siden.
I kirken finder du også flere smukke og iøjnefaldende kalkmalerier.
På denne side kan du finde inspiration til flere historiske oplevelser i Kystlandet.