©  Foto:

Fregatten Jyllands anker

Måske har du besøgt Fregatten Jylland i Ebeltoft. Men vidste du, at fregattens anker står på havnen i Juelsminde som et vartegn for byen? Det legendariske krigsskib havde nemlig hjemme i Juelsminde i en årrække.

Et lille stykke af Danmarks mest kendte skib

Ved den livlige og travle lystbådehavn i Juelsminde står et stykke Danmarkshistorie som du bør se, når du besøger byen. Ved første øjekast kan ankeret måske ligne en skulptur, der gør opmærksom på byens maritime karakter og historie, men der gemmer sig en spændende historie bag det tonstunge anker.

Fregatten Jylland blev bygget i 1860 og var med sit lange, slanke skrog det hurtigste skib i den danske flåde, svært armeret og manøvredygtigt. I 1864 blev Fregatten Jylland straks legendarisk da den deltog i slaget ved Helgoland. Under det to timer lange slag affyres 611 skud fra fregattens 40 kanoner og til sidst måtte fjenden, de østrigske og preussiske skibe, flygte til neutralt farvand.

Skibet havde sit sidste togt i 1886 og blev i 1908 solgt til ophugning.

 

Hvordan kommer Juelsminde ind i billedet?

Det lykkedes dog to ildsjæle at redde skibet fra ophug, og i 1912 kontaktede de den velstående godsejer Ejnar Schou fra Palsgaard ved Juelsminde, som indvilgede i at købe skibet. Skibet lå herefter opankret ved Sandbjerg Vig Strand frem til 1925 og blev en stor turistattraktion. Fra ankeret kan du kigge over til stedet, hvor skibet dengang havde hjemme.

Under sit ophold i Juelsminde fungerede Fregatten Jylland som radiotelegrafistation. Man stod i daglig kontakt med senderen i Eiffeltårnet i Paris og når meldingen kom, om at klokken var 12, lod kaptajn Christensen en salutkanon affyre. Så kunne hele lokalområdet stille urene derefter.

Efter Ejnar Schous død blev skibet atter solgt til ophug, men igen umuliggjorde folkestemningen dette.

Den dag i dag ligger fregatten i Ebeltoft Havn og er verdens længste bevarede træskib, men ankeret kom aldrig med fra Juelsminde. En vinter frøs fregatten nemlig fast i isen, og ved tøbrud gik den med isen ud af vigen og mistede to ankre. Det største blev senere fundet af en fisker og bjerget i land på Stormolen, hvor det i dag står udstillet. Det andet anker ligger stadig et sted i havet, men er aldrig blevet fundet.

 

Flere historier om Juelsmindes maritime historie

Tæt på ankeret ligger Juelsminde Havnemuseum, hvor du kan se mere om Fregatten Jylland og mange andre spændende indblik i Juelsmindes historie som fiske-, færge- og havneby.  Det kan klart anbefales at besøge museet, når su er i byen. Der er bl.a. en skibssimulator, hvor børn og andre interesserede kan prøve at manøvrere et skib ud af havnen.

Vil du høre om Fregatten Jylland fra vandsiden, kan vi anbefale en guidet tur med skipper Clausen og turbåden Gaia fra Juelsminde Havturisme.

 

Havnestemning, lækre strande og kolde is

Juelsminde er centreret om den store lystbådehavn med spisesteder med udendørsservering og flere lækre ishuse. Byen er nærmest omringet af gode badestrande, og har samtidig også et godt udbud af shopping-muligheder og aktiviteter.

Find mere inspiration til din tur til Juelsminde på denne side.