©  Foto:

Halling Kirke

I landsbyen Halling nær færgebyen Hou ligger denne kirke fra omkring 1200. Den smukke, historiske landsbykirke er åben for besøgende i graverens arbejdstid.  

Færgebyens kirke ligger i en anden by

Halling er en lille landsby, to kilometer fra kysten, syd for Odder. Her har der været beboelse helt tilbage til før byens kirke blev bygget omkring år 1200. Væksten i befolkningstallet har dog aldrig været markant, og i dag fremstår den som en lille, landbrugspræget landsby med få huse og gårde. Det samme kan dog ikke siges om nabobyen Hou, hvis vækst kom meget sent. Hou, som før var et lille fiskerleje med to huse, er vokset betydeligt og er i dag den næststørste by i Odder Kommune. Hou har aldrig fået egen kirke, og feriebyens borgere må derfor en tur til lille Halling for at komme i kirke. Halling er derfor et ret befolkningsrigt sogn.

Halling Kirke ligger på en højning i det ellers flade landskab ved Odderkysten. Den hvidkalkede kirke fra cirka 1200 består af oprindeligt kor og skib, mens våbenhus og tårn er bygget til i middelalderen sidst i 1400-tallet. Udefra er det smukke savtakkede tårn et visuelt blikfang for kirken.  

Halling Kirke var ejet af kongen efter reformationen, og var fra 1600-tallet ejet af velstående lokale godsejere fra Åkjær, Rodsteenseje og Rathlousdal helt frem til 1922, hvor Rathlousdal lod kirken overgå til selveje. Halling Kirke fulgte ejerskab med nabokirken, Gosmer Kirke, og godsejerne har generelt sat større præg på Gosmer end Halling Kirke, som fungerede som anneks.

 

Kirkens indre

Det relativt lille kirkerum er lyst og indbydende med et smukt bjælkeloft. Døbefonten af granit er romansk og har formentlig altid stået i kirken. Prædikestolen og lydhimmel er skåret omkring 1630 af horsensianske Peder Jensen Colding, som har lavet prædikestole i et større antal af Kystlandets kirker. Prædikestolen i Halling er blandt hans tidligste værker. Den lille altertavle består af en nyere ramme med en figurgruppe fra 1400-tallet.

I kirken hænger kirkeskibet "Brita Leth". Sognet er tæt knyttet til Hous maritime historie, og derfor er det naturligt at have et skib som udsmykning og symbol i kirken.

Brita Leth er en 2-mastet skonnert bygget i Svendborg i 1911. Skibet sejler stadig som turbåd og anløber jævnligt Hou Havn. Den nuværende skipper, Otto Leth, som har ladet skibet istandsætte, har tætte bånd til Hou.

 

Vil du besøge Halling Kirke?

Halling Kirke er åben, når der arbejdes på kirkegården, dvs. i dagtimerne på hverdage. Du er velkommen til at kigge ind, hvis der ikke foregår kirkelige handlinger. Medarbejderne kan komme og gå, så der er ingen garanti for, at der er åbent, når du kommer.

 

Flere historiske attraktioner

Kystlandet byder på mange spændende historiske attraktioner. Fra oldtid til industrihistorie. Fra museer til bygningsværker og attraktioner i naturen. På denne side kan du finde inspiration til historisk interessante oplevelser nær Horsens, Odder og Juelsminde.