Hjarnø Kirke
Denne lille charmerende ø-kirke, har været et samlingspunkt for øboere gennem århundreder. Når du besøger den lille ø i Horsens Fjord, bør du unde dig selv et besøg i Danmarks næstmindste kirke, hvor den helt særlige østemning er tydelig.
Danmarks næstmindste kirke
Hvor stor en kirke har man egentlig brug for på en ø med lidt over 100 beboere? Ganske som mange andre danske ø-kirker, skiller Hjarnø Kirke sig ud fra kirkerne på fastlandet. Kirken er både nyere og mindre end de østjyske landsbykirker, hvilket er et godt billede på ø-livet, hvor storhed ikke er menneskeskabt, men findes i naturen omkring os.
Kirken er svær at datere, men er formentlig fra starten af 1400-tallet ligesom kirken på naboøen Alrø. At de to kirker er fra denne periode, skyldes formentlig, at den danske stat i denne periode fik gjort kysterne mere sikre mod sørøvere. Før dette gjorde sørøverne området svært beboeligt.
Den dag i dag er Hjarnø stadig sit eget sogn – og dermed et af landets mindste. Selvom øen kun ligger fem minutters sejlads fra fastlandet, er der stadig en stærk selvstændig karakter på Hjarnø.
Om kirken
Hjarnø Kirke ligger få meter fra kysten, og er omgivet af en lille kirkegård. Den lille kirke er fattig på kirkeskatte, pomp og pragt, men rig på charme og unik stedsidentitet. Både kor, skib og våbenhus er i gotisk stil, og typisk for den tid, hvor kirken blev bygget. Dog blev kirken i 1800-tallet ramt af en brand, der medførte en større, nødvendig ombygning. En stor del af kirkens interiør er fra denne tid. Det ældste i kirken er døbefonten i granit, som stammer fra 1100-tallet. Det er uvist, hvor døbefonten stammer fra, men det kunne antyde, at der har været en kirke på øen allerede dengang.
Ganske unikt hænger der i kirkens skib et vikingeskib som reference til de mange fund fra vikingetiden, som er blevet gjort på øen. Et par hundrede meter fra kirken kan du f.eks. se vikingeskibssætningerne Kalvestenene.
Vil du besøge Hjarnø Kirke?
Hjarnø Kirke er åben for offentligheden i dagtimerne, men kan være i brug til gudstjenester. Du er velkommen til at kigge ind i kirken, når du besøger øen. Når du står af færgen på Hjarnø, kan du se kirken på din højre hånd. Bare gå op for enden af vejen og drej til højre – så kommer du lige til kirken.
Hvis du vil høre om kirken fra en lokal, kan vi anbefale en traktortur fra Hjarnø Traktorture, hvor I gør et stop ved kirken undervejs.
I forbindelse med Hjarnø Kirke ligger i øvrigt en teltplads, hvor du er velkommen til at overnatte.
Om Hjarnø
Hjarnø ligger i Horsens Fjord kun fem minutters sejlads fra Snaptun på sydsiden af fjorden. Hjarnøfærgen går mere end 30 gange om dagen, og øen er ikke større end at du let kan gå rundt om øen. Det er derfor en oplagt destination for dagsturen. I sommerhalvåret sejler en cykelfærge til og fra naboøen Alrø.
På denne side kan du finde inspiration til oplevelser, overnatning m.m. på Hjarnø.