©  Foto:

Tunø Kirke

Midt i byen på den smukke ø Tunø ligger denne ganske unikke kirke. Kirken fungerer som kombineret kirke og fyrtårn, og som gæst på øen har du mulighed for at besøge både kirke og fyrtårn.

Smuk kirke på den bilfri ø

Denne lille kirke fra 1300-tallet ligger idyllisk midt i Tunøs ferieliv. Som den eneste kirke i Danmark er tårnet et kombineret kirketårn og fyrtårn. Kirken har gennem mange generationer været et vartegn for øens borgere såvel som for sejlere i Kattegat.

 

Øens historiske samlingspunkt

Tunø Kirke menes at være opført i 1400-tallet. De nuværende mure blev opført af Aarhus Domkirke, som overtog øen fra kronen og Kong Valdemar Sejr i 1216. Man ved, at tunboerne før den tid sejlede til messe i Nordby Kirke på Samsø, hvis tilmurede norddør fra gammel tid, kaldtes Tunboernes dør. Der er dog også indikationer på, at der før opførslen af de nuværende mure var en anden form for ceremoniel bygning af træ eller bindingsværk.

Fortidens tilknytning til Aarhus Domkirke kan ses flere steder i kirken. Altertavlen, præstestol samt bænke/korstole har således tidligere stået i domkirken. Kirken er karakteristisk lang og smal. Specielt er det også, at prædikestolen er placeret midt i kirken. Kirken er desuden oplyst af levende lys.

Tunø Kirke var oprindelig bygget i romansk stil, men efter en række ombygninger fremstår den i dag i gotisk stil. I koret er der flere kalkmalerier. Bl.a. en mindetavle for den tidligere sognepræst Jørgen Hansen, som i 1640 blev stanget ihjel af en tyr.

 

Det unikke fyrtårn

I 1700-tallet havde kirken hårdt brug for restaurering, og der besluttede man sig for at gøre tårnet højere, fordi det i stort omfang blev brugt som sømærke for skibsfarende i Kattegat. I 1798 blev det derfor udbygget som fyrtårn og rejser sig i dag 31 meter over havet som øens højeste bygning. I mange år havde præsten på Tunø som ekstra opgave at sørge for, at fyret blev passet. Man sagde dengang i spøg ”På Tunø sover præsten med fyrmesterens kone”.

Men sådan er det ikke længere. I dag bor præsten til daglig på fastlandet og tager færgen for at afholde gudstjenester, mens fyr og kirkegård bliver passet af lokale.

Kirken er på mange andre måder unik og afspejler sin afsidesliggende placering på en bilfri ø med begrænset befolkning. Dette kan bl.a. ses i kapellet, hvor der altid står en kiste klar. Skulle en beboer afgå ved døden, kan man ikke vente på, at der kommer en kiste fra fastlandet, så familien til den afdøde køber kisten, som allerede er i kirken.

 

Besøg kirken

Det er muligt at besøge kirken i perioden 1. juni-30. august fra 9.00-19.00. Tårnet har åbent i fra 27. juni-6. august og kan besøges kl. 14-15. Dog er tårnet lukket søndag. Større grupper kan ringe til fyrmesteren og aftale tid på 21 13 94 36. Tårnet er åbent i efterårsferien alle dage undtagen søndag mellem kl. 15-16.

Er der gudstjeneste i kirken, bedes man vente til denne er afsluttet. Der er normalt gudstjeneste kl. 10.00 om vinteren og kl. 11.00 om sommeren.

 

Om Tunø

Tunø er en dejlig, bilfri ferieø, der sagtens kan besøges på en dagstur. Øen er ikke større end at man kan gå den smukke, 8 kilometer lange rute rundt om øen, og i byen er der flere spisesteder og autentisk østemning. Færgen afgår fra Hou flere gange om dagen.

Du kan finde inspiration til din tur til Tunø på denne side.