Uldum Kirke
Denne landsbykirke skiller sig ud fra andre kirker i regionen ved at være bygget så sent som 1883 – flere århundreder efter de mange middelalderkirker, som præger det danske landskab. Derfor skiller kirken sig visuelt ud med en arkitektur, som er tidssvarende for slutningen af 1800-tallet, men med interiør fra 1100-tallet til i dag. Bl.a. en smuk ny altertavle i glas.
Hvorfor er kirken i Uldum så ung?
I landsbyen Uldum, ikke langt fra Uldum Mølle og Uldum Kær, ligger byens kirke, som blev opført i 1883. Der har været kirke i Uldum i mange år – den nuværende kirke erstattede en eksisterende middelalderkirke, som formentlig blev opført i perioden 1150-1250 som de fleste andre danske landsbykirker. Den tidligere kirke var i kongens eje frem til 1687, hvor den blev overdraget til baron Peter Rodsteen, sammen med nabokirken Langskov. Kirken havde skiftende rigmænd ejere indtil 1803, hvor den ganske usædvanligt blev solgt til alle områdets bønder.
Begge sognets kirker, Uldum Kirke og Langskov Kirke, blev revet ned med tre års mellemrum, og erstattet. Når kirkerne ved Uldum blev revet ned, mens de fleste andre danske kirker består, skal årsagen nok findes i, at Uldum-området i 1700-tallet var præget af kirkelig pietisme, som i 1800-tallet splittedes i to grene, en indremissionsk og en grundtvigsk gren. Det var i høj grad en tendens blandt bønderne, som gik imod præsten – en slags kan-selv, vil-selv tankegang, som også kan forklare, at bønderne i første omgang valgte at købe kirkerne af adelen.
De grundtvigske tanker førte også til opførslen af Uldum Højskole, som i mange år var tæt knyttet til kirken.
Om Uldum Kirke
Den nye kirke blev opført på samme sted som den gamle kirke, og materialer herfra blev anvendt i processen. Som de fleste bygningsværker på den tid, blev kirken opført i røde mursten, men med gotisk inspiration fra perioden 1150-1200. Det markante, kvadratiske tårn har et iøjnefaldende pyramideformet tag.
Ved indgangen til kirken ses en granitsten med fordybninger fra bronzealderen (1700-500 f.kr.). Den har formentlig været brugt som offersten.
Når du træder ind i kirken vil du med det samme lægge mærke til det flotte brune træloft.Kirkens interiør kombinerer nyt med gammelt, og flere genstande fra den gamle kirke er taget med i den nye. Granitdøbefonden er romansk og fra perioden 1150-1200. Prædikestolen er fra 1675.
Men det mest bemærkelsesværdige og iøjnefaldende interiør i kirken er uden tvivl den smukke altertavle fra 2017, som er opført som et 600 kilo tungt glasværk af den svenske glaskunstner Bertil Vallien.
Vil du besøge Uldum Kirke?
Uldum Kirke er åben i perioden 8-16 mandag-fredag. Du er velkommen til at kigge ind.
Flere historiske attraktioner
Kystlandet byder på mange spændende historiske attraktioner. Fra oldtid til industrihistorie. Fra museer til bygningsværker og attraktioner i naturen. På denne side kan du finde inspiration til historisk interessante oplevelser nær Horsens, Odder og Juelsminde.