Mand fisker i havet ved solopgang

Lystfiskeri i Østjylland

Foto: Mark Wengler

Fra Kattegats kyst til Søhøjlandets søer og Gudenåens vande - Kystlandet byder på fisketerræn for enhver smag. Med tre fjorde, 266 kilometer kyst, et øhav og et stort antal vandløb er der gode oplevelser i vente for alle lystfisketyper, og basis for en skøn og varieret lystfiskerferie.

Hvor vil du gerne fiske?

Spørgsmål og svar om fiskeri

Er fisken på krogen for lille, så du ikke må tage den med hjem? Via denne fredningsberegner kan du undersøge, om fisken skal smides ud eller kan hjemtages.
Du kan også se kalendere for mindstemål på Fiskeristyrelsens hjemmeside.

Retten til at fiske ved Gudenåen ejes af de mange lodsejere på strækningen. For at få tilladelse til at fiske ved Gudenåen, skal der med få undtagelser købes fiskekort hos den lokale fiskeriforening. 

Fiskekort til strækningen mellem Tørring og Aastedbro skal erhverves gennem Horsens og Omegns Sportsfiskerforening, som har retten til næsten hele strækningen. Du har mulighed for at købe dagskort til en stykke mellem Uldum Kær til hvor Gudenåen møder Raskvej lidt syd for Åle

Længere mod nord, ved Gammelstrup, råder foreningen også over et kortere stykke i ualmindeligt smuk natur

Længere mod nord, ved Mossø, har Silkeborg Fiskeriforening fiskeretten ved søens vestlige bred. Overnatter du på kanolejrpladsen ved Klostermølle, kan du fiske i åen på pladsens areal ved at købe fiskeret af opsynsmanden. 

De danske put & take søer er ørredsøer. Du vil primært kunne fange regnbueørred, men også bækørred og guldørred er almindeligt forekommende. I nogle søer vil du også kunne fange gedde og ål. 

De fleste fiskesøer er tilknyttet en lokal fiskeriforening, der har retten til fiskeri. Nogle fiskeriforeninger kræver medlemskab, mens andre sælger fiskekort, der giver midlertidig adgang til fiskeri. Til gengæld plejer og vedligeholder fiskeriforeningen vandene.

Vestbirksøerne: Brædstrup og Omegns Sportsfiskerforening (fiskekort kan købes hos Vestbirk Camping).

Mossø: Hovedsagelig Silkeborg Fiskeriforening (fiskekort kan købes via deres hjemmeside).

Bygholm Sø: Bygholm Lystfisker- og Baadejerforening (fiskekort kan købes hos Bygholm Sø Camping). 

Det nationale fisketegn administreres af Fiskeristyrelsen. På deres hjemmeside kan du købe fisketegnet, som giver adgang til fiskeri i hele landet. Du kan vælge at købe fisketegnet for en dag, en uge eller et helt år. 

I Horsens ligger den store outdoor-butik Effektlageret som har en stor sektion med fiskegrej. Herunder også startpakker til put & take fiskeri. Har du ikke mulighed for at komme forbi Horsens, kan du også vælge at besøge deres store webshop

Fishingindenmark's digitale kort kan du se om en fiskeriforening har fiskeretten til en bestemt sø. Hvis det er tilfældet, skal du have et fiskekort for at kunne fiske der. Hvis søen ikke er markeret på kortet, er det som udgangspunkt ikke tilladt at fiske i søen. I en række statslige skovsøer er der fri fiskeri. I Kystlandets område gælder dette for Elverdam Sø i Bjerre Skov. Vær dog opmærksom på, at det aldrig er tilladt at fiske fra båd på statslige områder. Ved nogle søer er det tilladt at fiske på en afgrænset strækning af søbredden. I Kystlandet gælder dette for Mossø og Ring Sø.  

Ligesom ved molefiskeri har du fra havnekajen mulighed for at komme til dybt vand uden at skulle have dine waders på. 
Generelt kræver det ikke meget udstyr at fiske ved havnen - her kan alle være med. En fiskestang, et forfang og madding er alt, hvad du skal bruge.

I den smalle inderhavn i Horsens kan fisk have svært ved at finde ud, når først de er kommet ind. Derfor er der gode muligheder for fangst her. 

På en ø er du relativt uafhængig af vind- og vejrforhold. Det er let at rykke til et andet sted på øen, hvor der er læ, hvis vinden skulle skifte. Øer i fjorde gør ofte sejlrenderne små, hvilket betyder, at der  ofte er en høj koncentration af fisk på et bestemt område.  

Put & take er en sjov fiskeform med gode chancer for fangst. Der er rigeligt med fisk i søerne, og de er samtidig lettilgængelige, så du kan udvælge dig flere forskellige spots. Put & take-søerne har gode faciliteter som butik med mulighed for køb og leje af udstyr, parkering ved søen, og renserum, så du kan klargøre fisken og tage den med hjem. Samtidig er put & take en mere social form for fiskeri med gode muligheder for at holde pause og frokost ved de opstillede borde/bænke og komme i snak med fremmede.

For familier er put & take den oplagte måde at prøve kræfter med fiskeri for første gang, at finpudse teknikken eller bare at få en sjov og anderledes naturoplevelse. Og bliver børnene utålmodige, er der ofte legeplads i forbindelse med søerne. 

Moler er unikke steder at fiske, fordi der er gode muligheder for fangst. De store sten tiltrækker nemlig små fisk, som så tiltrækker de større rovfisk.

Samtidig er molen en god måde at få adgang til dybt vand uden at du får brug for waders. 

Har du styr på, hvornår du kan fange de forskellige fisk? I denne kalender kan du danne dig et overblik over, hvornår du har optimale vilkår for fangst af de forskellige fiskearter. 

Du kan også se kalendere for mindstemål på Fiskeristyrelsens hjemmeside.

Nej. Det er desværre ikke tilladt at fiske, mens du sidder i kanoen. Fiskeri skal foregå fra land. 

Langs Gudenåen er der adskillige campingpladser og kanolejrpladser. Fra deres grund er det ofte tilladt at fiske i forbindelse med overnatning. Vi giver overblikket:

Tørring Camping: Der må fiskes fra campingpladsens grund i forbindelse med overnatning. 

Åle Teltplads: Fiskeri ikke tilladt.

Camp Åstedbro: Fiskeri ikke tilladt.

Gudenå Camping & Kanoudlejning: Der må fiskes fra campingpladsens grund i forbindelse med overnatning. 

Vestbirk Camping: Der kan købes fiskekort til de tre Vestbirksøer, som er en del af Gudenåen.  

Voervadsbro Teltplads: Der må fiskes fra grunden i forbindelse med overnatning. 

 

 

Nej. Der er frit fiskeri ved de danske kyster. Du skal som altid have det nationale fisketegn, når du fisker i Danmark, men du skal ikke ud og købe fiskekort ved den lokale fiskeriforening. 

Nogle put & take søer tilbyder muligheden for at leje udstyr, så du kan prøve kræfter med fiskeri uden at skulle købe dig fattig. 

Fisketegn og fiskekort

Du skal have fisketegn og ofte fiskekort for at fiske i Danmark. Men hvad er egentlig forskellen?

Fisketegnet er obligatorisk og giver adgang til at fiske i hele Danmark. Du kan købe det nationale fisketegn, der giver adgang til fiskeri i en dag, en uge eller et helt år, på Fiskeristyrelsens hjemmeside. Fisketegnet er påkrævet, uanset om du fisker i hav, ved kyst eller vandløb. Og uanset om du fisker eller fanger krabber eller skaldyr. Alle i alderen 18-65 skal have fisketegnet.

Derudover er der lokale fiskeriforeninger, der hver især udbyder fiskevande i Danmark. Ofte skal du købe et fiskekort hos den lokale fiskeriforening, der giver adgang til fiskeri på et bestemt område. Til gengæld plejer og vedligeholder fiskeriforeningen vandene.

På fiskekort.dk kan du finde information om fiskevande og købe fiskekort. 

Put & take - familievenligt fiskeri

Gode faciliteter, gode chancer for fangst og mulighed for leje af udstyr. Områdets put & takes er den oplagte måde at stifte bekendtskab med fiskeri. Tag bare børnene med og lad dem fiske i børnesøen. Her finder du de perfekte rammer for en god og hyggelig dag i naturen med fisk på menuen. 

Luftfoto af fiskesøerne i Hedensted Put & Take

Hedensted Put & Take

Foto: Hedensted Put & Take

Hvor skal vi sove i nat?